
 
 

 
 
 
13 November 2007 
 
 
Ms Raquel Garcia 
Rapporteur – Prospectus Level 3 Expert Group 
Committee of European Securities Regulators 
11-13 avenue de Friedland 
75008 Paris 
France 
 
 
 
Dear Ms Garcia  
 
CESR`s frequently asked questions regarding prospectuses 
 
The International Capital Market Association (ICMA) would like to take the opportunity 
to comment on some of the “frequently asked questions” published in September 2007.  
 
ICMA is the self-regulatory organisation and trade association representing investment 
banks and securities firms issuing and trading in the international capital markets 
worldwide. ICMA’s members are located in some 50 countries across the globe, 
including all the world’s main financial centres, and currently number over 400 firms. 
 
We attach our comments as Annex 1 to this letter and would be pleased to discuss 
them with you at your convenience. 
 
Yours faithfully, 

 
 

 
 

Ondrej Petr   
Regulatory Policy – Primary Markets 
+44 (0)207 510 2709 
ondrej.petr@icmagroup.org    
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ANNEX  
COMMENTS ON FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
General Comments 
 
We support all efforts aimed at tackling the uneven implementation and application of 
the Prospectus Directive and the Prospectus Regulation. Harmonised pan-European 
guidance from a single source respected by national competent authorities is one of the 
most powerful and helpful tools in that regard. We therefore welcome the publication by 
CESR of its frequently asked questions and appreciate the associated efforts of CESR 
and its members. 
 
While fully supportive of the frequently asked questions in principle, we remain keen to 
ensure that they: 
 
• do not introduce new legal uncertainties; 
 
• do not unnecessarily increase the costs or extend the timeline of securities offerings; 

and 
 
• do not introduce new disclosure requirements, incompatible with the second 

paragraph of Article 3 of the Prospectus Directive Regulation, according to which “a 
competent authority shall not request that a prospectus contains information items 
which are not included in Annexes I to XVII.” 

 
In this letter, we take the opportunity to highlight several difficulties which are in our 
view likely to result in the application of some of the frequently asked questions 
published in September 2007. 
 
We also continue to believe that the process leading up to the publication of further sets 
of frequently asked questions would be significantly improved if CESR posted on its 
website questions currently under consideration. This would allow the parties interested 
in the particular issue to provide informal comments - and CESR to make even better-
informed decisions - without inhibiting the desired flexibility and efficiency of the 
instrument.  
 
Specific comments  
 
Q19 – Supplement to prospectuses: right of withdrawal 
 
We disagree with the suggestion that the right of withdrawal and the actual period for 
exercising it should be disclosed in the supplement to the prospectus of debt issues. 
 
We recognise that this information is required to be disclosed in the initial prospectus 
for shares (item 5.1.7 of Annex III) and depository receipts (item 29.1.6 of Annex X). 
There is, however, no equivalent for debt or any other securities other than shares and 
depository receipts. This is important because the items in the debt annexes usually 
copy those in the share annexes. This indicates that the requirement was intentionally 
not introduced for securities other than shares and depository receipts. The suggestion 
in Q19 runs contrary to that decision. We are therefore concerned that the answer runs 
counter to the second paragraph of Article 3 of the Prospectus Directive Regulation.  
 
In some circumstances, reference to the right of withdrawal could be misleading. Base 
prospectuses, for example, may sometimes be supplemented even where there is no 
offer pending – and therefore no acceptances to be withdrawn. 
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If, however, a decision was nevertheless taken that the information should be included 
in the supplement to the prospectus, we believe that the information should be phrased 
in general terms and should not elaborate on the length of the period for exercising the 
withdrawal right and other details. 
 
This is mainly because a prospectus will often be passported into other Member States. 
In such cases, any requirement for detailed disclosure of the withdrawal right will 
require the issuer to investigate the law of the home Member States and all the host 
Member States. This will be no easy task given that the implementation of the 
withdrawal right and its application in practice is often markedly different (and 
sometimes unclear) in different Member States. More generally, a requirement to 
investigate laws in host Member States and include disclosure specific to host Member 
States is in our view inconsistent with the objective and principles of the Prospectus 
Directive. This is a point on which we expand below in relation to Q40. In addition, if the 
prospectus was subsequently passported into a different host Member State than those 
mentioned in the supplement, another supplement would be required. This would 
produce the curious result that withdrawal rights would be triggered across all the 
Member States involved solely as a result of the issuer needing to inform investors in 
one Member State about their withdrawal rights.  
 
Q40 – Information on taxes on the income from the securities withheld at source 
 
We welcome the clarification that item 4.11 of Annex III of the Prospectus Directive 
Regulation does not require a full disclosure of the tax regimes in each country where 
the offer takes place.  
 
Even after this clarification, however, the item could still be interpreted as requiring the 
issuer to verify tax regimes of all the countries where the offer takes place to confirm 
what the taxes withheld at source are or that there are no taxes withheld at source in 
the particular country. This would in practice involve significant costs for the issuer and 
have timing implications. 
 
More importantly, it would be a largely unnecessary exercise. The item refers to “taxes 
withheld at source.” This can only mean taxes withheld in the hands of the person 
making the payment - the issuer (who, being the debtor, is the "source") or the 
financial institutions paying on behalf of the issuer (the paying agents). There can, 
therefore, only be “taxes withheld at source” in those countries in which the issuer and 
the paying agents are tax domiciled. Having to formally verify tax regimes of other 
countries solely in order to receive a negative confirmation would therefore seem an 
unnecessary burden on issuers not outweighed by any benefit to investors. 
 
On a more general level, it is widely recognised that the need to include in the 
prospectus information specific to the host Member States, in particular on local 
taxation, was one of the factors that prevented the pan-EEA securities market 
developing before the Prospectus Directive. Any re-introduction of this concept should 
therefore be considered very carefully and avoided where possible. 
 
It should also be noted that, with the implementation of the Savings Tax Directive, 
withholding tax is becoming less important in the EU as it has been largely replaced 
with an information exchange mechanism. It should not therefore be given undue 
emphasis in the disclosure context. 
 
Another technical implication of a wide interpretation of the item would again be that if 
the prospectus was passported into a different host Member State than those initially 
contemplated, a supplement would be required. 
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We would therefore suggest the following modification of the first paragraph of the 
answer to Q40: 
  
"…the wording “information on taxes on the income from securities withheld at source”  
refers to information on any amount withheld at source, that is by the issuer or by any 
agent appointed by it for the purpose of making payment on the securities. This item 
seeks to give investors enough information to know the "net" amount that will be 
received when payment is collected from the issuer or its agent in accordance with the 
terms of the securities.”  
 
Q47: Pro forma financial information included in a prospectus on a voluntary basis 
 
We agree that pro forma financial information prepared voluntarily should be prepared 
following the requirements of Annex II of the Prospectus Directive Regulation. We 
disagree, however, with the suggestion that such information should also be subject to 
a report prepared by an independent accountant or auditor. 
 
The annexes to the Prospectus Directive Regulation were specifically constructed to 
ensure that such a report is only required through Item 20.2 of Annex I of the 
Prospectus Directive Regulation for shares.  Annex II item 7 of the Prospectus Directive 
Regulation sets out the form that such an opinion must take and does not itself impose 
a requirement for a report.  This construct was arrived at to specifically avoid the need 
for a pro forma report when dealing with anything other than shares.  
 
The answer implies, however, that pro forma financial information provided voluntarily 
in prospectuses for securities other than shares should be subject to such a report. We 
believe that placing such a reporting burden on issuers of securities other than shares is 
against the requirements of the Prospectus Directive Regulation and would impose an 
unwarranted regulatory cost. 
 
Q44 to 47: Pro forma financial information 
 
We note the various differences in approach to the inclusion of pro forma financial 
information between competent authorities outlined in the answer to Q45.  It would be 
helpful, in the interests of harmonisation, for a common approach in this area to be 
developed. We therefore hope that this is an area that CESR can take forward and get 
agreement between the different competent authorities. 
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