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CESR CONSULTATION ON INDUCEMENTS: GOOD AND POOR 
PRACTICES 
 
A joint response by the Association for Financial Markets in Europe (AFME), 
the International Capital Market Association (ICMA), and the Futures and 
Options Association (FOA) 
 
 
Classifying payments and non-monetary benefits and setting up an organisation 
to be compliant  
 
Question I: Do you agree with CESR’s views about the arrangements and procedures 
an investment firm should set up?  
 
Firms should be permitted to establish systems and controls that are proportionate to 
their business in order to monitor on an ongoing basis that they meet the inducement 
rules. There should be flexibility depending on the nature, scale and complexity of the 
business and the range of investment services and activities undertaken. 
 
Question II: Do you have any comments on CESR's views that specific 
responsibilities and compliance controls should be set up by investment firms to 
ensure compliance with the inducements rules?  
 
Firms need to meet the requirements of the inducement rules, and should put in place 
compliance controls to monitor their compliance with the rules.  It is also important to 
recognise that other control functions help to ensure that the firm is overall operating 
in compliant manner. 
 
Question III: What are your comments about CESR's view that at least the general 
approach the investment firm is going to undertake regarding inducements (its 
'inducements policy') should be approved by senior management?  
 
We agree that the firm’s general approach to compliance should be agreed with senior 
management, and all policies should be subject to a proportionate review and 
approval process within a firm.  The specific arrangements for approval of the 
inducements policy should be for the firm to determine.  Senior management’s 
involvement should be proportionate to the nature, scale and complexity of the 
business and the nature of the range of investment services and activities undertaken 
in the course of that business, and it is not necessary for senior management to be 
involved in the detailed and specific compliance work.   
 
Proper fees  
Underwriting fees – Paragraph 48 differentiates between underwriting transactions 
where firms sell securities to investors and where they do not, and suggests that fees 
for the former would be generally subject to Article 26(b) but in the latter would 
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generally fall under Article 26(a).  An underwriting transaction where a firm 
intentionally did not make any on-sales distribution (the latter scenario) would be in 
the nature of a large private proprietary trade, although such transactions are likely to 
be rare. 
 
As a worked example of this issue, we set out below some background information on 
market workings relating to underwriting in the inter- institutional primary bond 
market, which we hope may help CESR members at national level in their 
consideration of the application of Article 26 in specific cases. 
 
An underwriting fee is, despite its name, generally a combined remuneration paid by 
the issuer to the banks for arranging the underwriting and for an associated range of 
services provided directly in arranging the issue as well as for other services 
performed for the issuer as an issuer in the capital markets on continuing basis. It is 
typically paid as one total fixed fee (a percentage of the total amount of securities 
issued) and is not in practice broken down into parts corresponding to the various 
services provided.  
 
Underwriting, in the literal sense, is a service provided to the issuer of securities. The 
basis of the inter- institutional primary bond market is that a financial institution or a 
syndicate of institutions (each an underwriter) will undertake to an issuer of securities 
that a specified number of securities issued by that issuer will be subscribed when 
issued. An underwriter will seek to find purchasers for the securities, but if it cannot 
do so it must buy them itself. The underwriting fee (or the relevant component of a 
combined fee) wholly relates to, and is a proper compensation for, an underwriter 
accepting this underwriting risk. 
 
Where disclosure is required under Article 26(b), such disclosure presumably has the 
purpose of assisting the investor (i) in making its investment decision as to whether or 
not to use the underwriting firm’s services in buying the securities being offered and 
(ii) to assess the extent to which the underwriter may be incentivised to sell that 
security rather than other comparable securities.1  

In an inter- institutional bond issue the investor’s decision to buy a security is 
generally based solely on the issuer’s credit rating and business and on the pricing and 
structure of the security by reference to a particular benchmark issue; so that the 
receipt by the underwriter of the underwriting fee will have no effect on the investor’s 
investment decision and the investor will suffer no detriment if those fees are not 
disclosed to it.  Unlike in the non-institutional market, in this market, securities are 
usually actively bought rather than being actively sold.  Where it can be said that this 
is the case and that, on this basis, investors’ decisions would not be influenced by 
disclosure of the fees paid to the underwriter by the issuer, it could be argued that 
disclosure would not serve a purpose on a purposive reading. 

                                                 
1 In its May 2007 Recommendations on Inducements under MIFID, CESR stated, in paragraph 14, that 
the purpose of the disclosure regime is that it “puts regulatory controls around payments where there is 
the possibility of client detriment”.  It appears to follow from this that where there is no risk of client 
detriment, as in the case of the inter-institutional primary bond market, the MIFID inducements regime 
is not intended to apply.  CESR’s Recommendation 6(a) also supports this view, saying (in the context 
of  a summary disclosure) that “disclosure must provide adequate information to enable the 
investor…to make an informed decision whether to proceed with the investment”. 
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As noted above, a fee payable to the underwriter is normally composed of different 
elements. The total amount received by an underwriter from an issuer is likely to be 
regarded by both the issuer and the underwriter as a single composite payment, but 
there may be number of elements composing the payment - fees for underwriting, for 
management and a selling concession: 
 

o if the underwriting fee (or underwriting component of a combined fee) wholly 
relates to, and is a proper compensation for, the underwriter accepting 
underwriting risk, the underwriter will be paid by the issuer for a service 
provided to it; 

 
o arguably, although the management fee (or management component of a 

combined fee) may not relate to the underwriting service, it relates to other 
services provided by the underwriter to the issuer which are specific to the 
issue, such as the underwriter's involvement in documenting the issue; these 
are not services in relation to which the underwriter provides investment 
services to investors (if it provides any investment services to the investors at 
all); 

 
o any selling concession would be at a discount from the price at which the underwriter 

subscribes the securities and normally disclosed to the market.  

Question IV: Do you agree with CESR’s view that all kinds of fees paid by an 
investment firm in order to access and operate on a given execution venue can be 
eligible for the proper fees regime (under the general category of settlement and 
exchange fees)?  
 
Yes. Also, where firms need to use an external broker in order to execute client 
orders due to local restrictions or operational reasons, arguably the payments should 
also fall under the definition of a proper fee because they are necessary for the 
execution of the client’s orders and are akin to exchange fees, except that the fees in 
this case are paid to third party brokers. 
 
Question V: Do you agree with CESR’s view that specific types of custody-related 
fees in connection with certain corporate events can be eligible for the proper fees 
regime?  
 
Yes. 
 
Question VI: Are there any specific examples you can provide of circumstances 
where a tax sales credit could be eligible for the proper fees regime?  
 
Tax sales credits should generally be eligible for the proper fees regime, for the 
reasons that CESR cites.  They meet all the requirements of the MIFID provisions, in 
that they "enable or are necessary for the provision of designated investment business 
or ancillary services, .... and, by their nature, cannot give rise to conflicts with the 
firm's duties to act honestly, fairly and professionally in accordance with the best 
interests of its clients."  
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TSCs are typically paid by firms engaged in cross-border agency sales activity.  For 
tax and company law purposes, firms must ensure that income is correctly recognised 
in the jurisdiction which incurs the cost of the sales function. The appropriateness of 
the methodology from a tax perspective would be agreed by each firm on a bilateral 
basis with the relevant tax authority and would be regularly assessed.  Tax Sales 
Credits calculated on parameters set by the authorities do not influence the behaviour 
of sales staff, and do not conflict with the firm's duties towards its clients.  Such 
payments should therefore fall under the proper fees definition.  
 
Payments and non-monetary benefits authorised subject to certain cumulative 
conditions – acting in the best interests of the client and designed to enhance the 
quality of the service provided to the client:  
 
Question VII: Do you agree with CESR's view that in case of ongoing payments made 
or received over a period of time while the services are of a one-off nature, there is a 
greater risk of an investment firm not acting in the best interests of the client?  
 
We would argue that as long as a payment is designed to provide a benefit to clients, 
it does not matter whether the payment is one-off or over a period of time. Such 
arrangements should be allowed if they meet the test of adequate disclosure to enable 
the client to make an informed decision about the arrangement.   
 
Question VIII: Do you have any comments regarding CESR's view that measures 
such as an effective compliance function should be backed up with appropriate 
monitoring and controls to deal with the specific conflicts that payments and non-
monetary benefits provided or received by an investment firm can give rise to?  
 
We agree that an effective compliance function should be backed up with appropriate 
monitoring and controls to deal with all potential conflicts arising from the firm’s 
business.  See also our answers to QI and QII above. 
 
Question IX: What are your comments on CESR's view that product distribution and 
order handling services (see §74) are two highly important instances where payments 
and non-monetary benefits received give rise to very significant potential conflicts? 
Can you mention any other important instances where such potential conflicts also 
arise?  
 
We agree.  We may provide CESR with other examples in a later supplement to this 
response.      
 
Question X: What are your comments on CESR's view that where a payment covers 
costs that would otherwise have to be charged to the client this is not sufficient for a 
payment to be judged to be designed to enhance the quality of the service?  
 
The relevant consideration should be whether a payment is indeed designed to 
enhance the quality of the service (including enabling the service to be provided at all) 
rather than whether or not they cover costs that would have been charged to the client.     
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Payments and non-monetary benefits authorised subject to certain cumulative 
conditions – Disclosure: 
 
Question XI: Do you have any comments on CESR's views about summary 
disclosures (including when they should be made)?  
 
According to Article 26(b), a firm receiving or paying a fee qualifying as an 
inducement must disclose to the client the existence, nature and amount of the fee, 
commission or benefit, or, where the amount cannot be ascertained, the method of 
calculating that amount, in a manner that is comprehensive, accurate and 
understandable, before the provision of the service.  
 
Securities are typically offered in the inter- institutional primary bond markets 
immediately when the issue is launched. As order books will often be opened before 
the prospectus or final terms for the issue are available, these documents will not 
always provide an appropriate method for any disclosure of fees to investors, and any 
required disclosure would have to be made to each investor when it is first contacted 
in relation to the issue, whether by being included in an existing document (such as a 
termsheet) sent to the investor at that time or in some other way. The only available 
means for disclosing the fees would be post-transaction disclosure. In some cases, 
issuers may even choose to award discretionary fees once they have assessed a 
transaction’s performance – that is following its completion.  
 
The need to provide a summary or full details (upon a client request) of underwriting 
payments should depend upon the nature of the issue and the classification of the 
client.  Given that the purpose of the disclosure requirements is to ensure that no 
client is disadvantaged by non-disclosure or a potential conflict of interest, greater 
care needs to be taken where there is retail client involvement.  Where an issue is 
intended for institutional clients that would generally be aware of the costs of 
underwriting and commission and where the third party costs will not affect their 
decision to invest, disclosure may be less necessary, and in some cases may be 
detrimental if it releases information that benefits competitors.  However where the 
services being provided are intended for retail clients who are not aware of the broad 
terms for such services it is reasonable to expect a summarised disclosure of terms. 
 
Where a fee or commission is linked in any way to the success of the deal a clear 
disclosure of the third party payments should be included within the issued 
documentation.  In all such cases disclosure should be fair, clear and not misleading; 
and full details available upon request. 
 
The examples above illustrate that as a general rule, where the quantum of a 
disclosable inducement is known, it should be disclosed.  If the quantum is not 
known, but can be explained in terms of the calculation mechanism, that is the 
appropriate disclosure.  Where neither the quantum nor the method is known, generic 
disclosure is appropriate, pending the availability of more information.   
 
Question XII: What are your comments on CESR’s views about detailed disclosures?  
 
See our comments under QXI above.  
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Question XIII: Do you have any comments on CESR's views on the use of bands?  
 
We support the use of bands as a practical alternative to disclosing the actual fee 
amount provided the the bands are set at an appropriate level. 
 
There may be situations whereby exact fees cannot be disclosed before each trade. For 
example for some flow trades there may be very little time before each trade to enable 
specific fee disclosure be made. In these cases a more practical approach would be to 
disclose in advance a fee band or a description of the method of fee calculation, and 
provide further details to clients upon request. 
 
In the context of CESR’s statement that a band should not be stated as having a 0% 
minimum if in fact the minimum is, say, 20%, it is important to be aware that in 
wholesale markets in certain circumstances it may be difficult to establish a precise 
minimum level, even though professional clients will understand that the fee is likely 
to be close to the maximum fee quoted.  
 
Question XIV: Do you agree with CESR’s views on the documentation through which 
disclosures are made?  
 
Generally we agree, but there should be differentiation of approach between retail and 
professional clients.  While for retail we agree that to the extent possible disclosures 
should be in easily accessible consolidated documentation, for professionals there 
should be more flexibility.  It is most important tha t disclosures should be fair, clear 
and not misleading, but less important to stipulate what form of publication should 
display the disclosure. 
 
Summary disclosure is not always possible in the initial client information pack 
because fee levels are sometimes deal specific. In these cases any disclosure would be 
so general that it does not provide much value to clients. Firms should have the 
flexibility to disclose fees to clients using the most appropriate medium. 
 
Question XV: Do you agree with CESR’s views on the difference of treatment 
between retail and professional clients? 
 
We agree that professional clients have the knowledge and experience to make their 
own investment decisions, and that it is legitimate for investment firms to take this 
into account in the drafting of summary and detailed disclosures under the MiFID 
inducements rules: the level of disclosure should take into account the client's 
sophistication. 
 
22nd December 2009 
  
 


