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ESMA update on MiFID II Q&As on transparency and market structure 
 (7 February 2018)  

 

The European Securities and Markets Authority (ESMA) has published on 7 February 2018 the following 
clarifications addressing (I) pre-arranged/negotiated transactions for non-equity instruments; and (II) the 
calculation of the minimum size of orders held in an order management facility of a trading venue pending 
disclosure in the context of MiFID II/R transparency requirements.  

I. Are “pre-arranged” or “negotiated” 
transactions permitted for transactions in non-
equity instruments and in particular for 
derivatives that are subject to the MiFIR 
trading obligation? [Question 11] 

(i) MiFIR provides for the possibility to formalise 
negotiated transactions in equity instruments 
on trading venues subject to a waiver under 
Article 4(1)(b). Furthermore, ESMA considers 
that pre-arranged transactions in equity 
instruments may also be formalised under the 
large in scale (LIS) waiver under Article 4(1)(c) 
of MiFIR as long as the conditions for an LIS 
waiver are met.  

(ii) While MiFIR does not have specific provisions 
for negotiated or pre-arranged transactions for 
non-equity instruments, ESMA considers it 
nevertheless possible to formalise negotiated 
or pre-arranged transactions on a trading 
venue subject to meeting the conditions for 
the respective waivers from pre-trade 
transparency set out in Article 9(1) of MiFIR.   

(iii) Concerning non-equity instruments that are 
not subject to the trading obligation for 
derivatives pre-arranged transactions are 
possible under: 

a. the LIS-waiver (first part of the 
sentence in Article 9(1)(a)) of MiFIR), 

MiFIR – Article 9 
Waivers for non-equity instruments 

1. Competent authorities shall be able to waive the 
obligation for market operators and investment firms 
operating a trading venue to make public the information 
referred to in Article 8(1) for:  

(a) orders that are large in scale compared with normal 
market size and orders held in an order management 
facility of the trading venue pending disclosure;  

(b) actionable indications of interest in request-for-
quote and voice trading systems that are above a size 
specific to the financial instrument, which would 
expose liquidity providers to undue risk and takes into 
account whether the relevant market participants are 
retail or wholesale investors; 

(c) derivatives which are not subject to the trading 
obligation specified in Article 28 and other financial 
instruments for which there is not a liquid market; 

(d) orders for the purpose of executing an exchange for 
physical;  

(e) package orders that meet one of the following 
conditions:  

(i) at least one of its components is a financial 
instrument for which there is not a liquid market, 
unless there is a liquid market for the package order 
as a whole;  

(ii) at least one of its components is large in scale 
compared with the normal market size, unless there 
is a liquid market for the package order as a whole;  

(iii) all of its components are executed on a request-for-
quote or voice system and are above the size 
specific to the instrument. 
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b. the waiver for instruments that do not have a liquid market (Article 9(1)(c) of MiFIR), 

c. the EFP [exchange for physical] waiver (Article 9(1)(d) of MiFIR) and  

d. the package order waiver (Article 9(1)(e) of MIFIR).  

e. Pre-arranged transactions may not be executed using the order management facility waiver 
(second part of Article 9(1)(a) of MiFIR) or the size-specific-to-theinstrument (SSTI)-waiver 
(Article 9(1)(b) of MiFIR).   

(iv) Concerning derivatives subject to the trading obligation, pre-arranged transactions are only possible 
under: 

a. the LIS-waiver (Article 9(1)(a) of MiFIR) and  

b. the package order waiver (Article 9(1)(e) of MiFIR).   

(v) Finally, concerning pre-arranged transactions on cleared derivatives that are concluded on a trading 
venue, the pre-trade checks specified in the Commission Delegated Regulation (EU) 2017/582 (Article 2) 
do also apply [see below]. 

(vi) ESMA emphasizes that when trading venues execute pre-arranged transactions under the rules of their 
system, they must ensure that these transactions comply with the regulations, including those 
concerning market abuse and disorderly trading. Venues have an obligation to monitor these trades on 
possible violations of the rules.  

RTS 26 (Commission Delegated Regulation (EU) 2017/582)  
Specifying the obligation to clear derivatives traded on regulated markets and timing of acceptance for clearing (STP) 

Article 2 – Pre-trade check for cleared derivative transactions concluded on a trading venue 

1. Trading venues and clearing members shall subject orders for the conclusion of cleared derivative transactions 
on a trading venue to the requirements set out in paragraphs 2, 3 and 4, except where all the conditions set out 
in points (a), (b) and (c) of this paragraph are satisfied: 

(a) the rules of the trading venue require that each member or participant of the trading venue, which is not a 
clearing member of a CCP through which the cleared derivative transaction is cleared, has a contractual 
arrangement with a clearing member of the CCP under which the clearing member automatically becomes 
counterparty to the cleared derivative transaction; 

(b) the rules of the CCP provide that the cleared derivative transaction concluded on a trading venue is cleared 
automatically and immediately, with the clearing member referred to in point (a) becoming the counterparty 
to the CCP; 

(c) the rules of the trading venue provide that the member or participant of the trading venue or its client 
becomes counterparty to the cleared derivative transaction, after the cleared derivative transaction is 
cleared, pursuant to direct or indirect clearing arrangements entered into with the clearing member. 

2. A trading venue shall provide tools to ensure pre-conclusion screening on an order-by-order basis by each 
clearing member of the limits set and maintained by that clearing member for its client pursuant to Commission 
Delegated Regulation (EU) 2017/589 (3). 

3.   A trading venue shall ensure before the conclusion of the order that the order of the client is within the limits 
applicable to this client in accordance with paragraph 2: 

(a) within 60 seconds from the receipt of the order when the order is entered into electronically; 

(b) within 10 minutes from the receipt of the order when the order is not entered into electronically. 

4.   When the order is not within the limits applicable to the client in accordance with paragraph 2, the trading 
venue shall inform the client and the clearing member that the order cannot be concluded in accordance with the 
following timelines: 

(a) where the order is entered into electronically, on a real-time basis; 

(b) where the order is not entered into electronically, within 5 minutes as from the moment when the order was 
checked against the applicable limits. 
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II. How should the minimum size of orders held in an order management facility of a trading venue 
pending disclosure be calculated for non-equity instruments? [Question 12] 

(i) For the purpose of Article 4(2)(a) of RTS 2 the minimum size of orders held in an order management 
facility of a trading venue pending disclosure should be calculated according to Table 4 of Annex II of 
RTS 2 except for emission allowances and emission allowance derivatives for which the notional 
amount of traded contracts should be used. 

(ii) Please also refer to Question 11 in the Non-equity transparency section of this document [see above]. 
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RTS 2 (Commission Delegated Regulation (EU) 2017/583)  
Transparency requirements for trading venues and investment firms in respect of bonds, structured finance 
products, emission allowances and derivatives. 

Article 4 – Type and minimum size of orders held in an order management facility (Article 9(1)(a) of 
Regulation (EU) No 600/2014) 

2.   The minimum size of orders held in an order management facility of a trading venue pending disclosure for 
which pre-trade transparency obligations may be waived shall, at the point of entry and following any 
amendment, be one of the following: 

(a) in the case of a reserve order, greater than or equal to EUR 10 000; 

(b) for all other orders, a size that is greater than or equal to the minimum tradable quantity set in advance by 
the system operator under its rules and protocols. 

 

ANNEX II -Details of transactions to be made available to the public 

Table 4 – Measure of volume 

Type of instrument Volume 

All bonds except ETCs and ETNs and structured 
finance products 

Total nominal value of debt instruments traded 

Interest rate derivatives Notional amount of traded contracts 

Credit derivatives Notional amount of traded contracts 

[…] […] 

 

 


