
                                                                           
        European Repo Council

 

London, August 19th 2014 

 

To: Patrick Pearson, European Commission, Head of Financial Markets Infrastructure 

Copy:  Jennifer Robertson, European Commission, Deputy Head of Financial Markets 
Infrastructure 
Verena Ross, ESMA, Executive Director 
Rodrigo Buenaventura, ESMA Head of Markets Division 
Marc Bayle, ECB, T2S Project Manager 

 Paul Bodart, T2S Board 
 
Re: Request for clarification on CSDR provisions for trading Securities Financing Transactions 
on Trading Venues 
 
 
Dear Mr. Pearson 
 
We are writing to you on behalf of the International Capital Market Association’s (ICMA’s) 
European Repo Council (ERC) and the International Securities Lending Association (ISLA) 
regarding the Level I text of the CSDR, as passed into law in July 2014. In particular, we would 
like to request clarity on the provisions of the regulation for trading securities financing 
transactions (SFTs), including repurchase agreements (‘repos’) and securities lending 
transactions, on trading venues for start settlement beyond two business days after trade date 
(T+2).  
 
As you will no doubt be aware, SFTs often trade for forward settlement dates, both bilaterally 
and on trading-venues such as the electronic platforms supported by inter-dealer brokers 
(IDBs). Unlike outright cash securities transactions, SFTs, by their very nature, do not have a 
‘standard’ settlement date as such, and to meet the various financing needs of market 
participants they remain completely flexible in terms of both start and end settlement. While 



there are some conventional forward settlement dates, such as those relating to deliverable 
bonds for financial futures contracts1 (such as Eurex Bund futures), market participants are also 
able to tailor and negotiate their own settlement start and end dates to meet their particular 
financing needs or those of their clients. This is equally applicable to general collateral (GC) 
financing transactions and specific security financing transactions (‘specials’), and is true of both 
bilaterally negotiated trades and ‘on-screen’ transactions negotiated and executed on trading 
venues. Furthermore, the ability to negotiate and execute forward SFTs on trading venues is 
desirable from the perspective of market transparency, liquidity, and operational efficiency. 
 
Given the need to maintain the intrinsic flexibility of SFTs, it was the understanding of ICMA, 
ISLA,  and others that accordingly SFTs were beyond the scope of the CSDR provisions for 
standardizing T+2 or shorter settlement for cash securities, even where executed on trading 
venues. This view would seem to be supported by Article 5 (paragraphs 1 and 2) of the CSDR 
Level 1 text, which outlines the types of transactions which are executed on trading venues that 
should settle not later than the second business after the trading takes place. This article does 
not specifically mention ‘complex operations composed of several transactions such as 
securities repurchase or lending agreements’.  
 
However, recital 13 of the regulation does reference these explicitly and this has created some 
uncertainty about the application of T+2 to SFTs: 
 
The intended settlement date of transactions in transferable securities which are executed on 
trading venues regulated by Directive 2014/65/EU and Regulation (EU) No 600/2014should be 
no later than on the second business day after the trading takes place. For complex operations 
composed of several transactions such as securities repurchase or lending agreements, that 
requirement should apply to the first transaction involving a transfer of securities. Given their 
non-standardised character, that requirement should not apply to transactions that are 
negotiated privately by the relevant parties, but executed on the trading venues regulated by 
Directive 2014/65/EU and Regulation (EU) No 600/2014 or to transactions that are executed 
bilaterally, but reported to a trading venue regulated by Directive 2014/65/EU and Regulation 
(EU) No 600/2014. Moreover, that requirement should not apply to the first transaction where 
the transferable securities concerned are subject to initial recording in book-entry form. 
 
We would therefore like to ask for clarification on this issue. More specifically, we would like 
to request confirmation that as SFTs are not explicitly included in the list of impacted 
transactions in Article 5, they are not subject to the provisions of the CSDR requiring 
settlement no later than T+2, regardless of whether they are traded bilaterally, negotiated 
privately, or negotiated and executed on a trading venue. 

                                                      
1
 It should be noted that these forward repo markets for deliverable securities are a key element in the efficient 

pricing of financial futures contracts 



We thank you in advance for your help in clarifying this issue. We would further propose that if 
you wished to discuss further the nature, structure, and significance of the forward markets for 
SFTs, we would be happy to arrange a meeting for you and your colleagues, including market 
traders and the relevant trading venues, as well as the relevant representatives of ESMA and 
local regulators.  
 
Kind regards, 
 

 
 

 

Godfried De Vidts 
Chair, ICMA European Repo Council 

Kevin McNulty 
Chief Executive, International Securities 
Lending Association 

 
 
 


